תופעה חדשה בפייסבוק: התחזות לעורכי דין

אם מישהו רוצה הוכחה לכך שעורכי דין ומשפטנים "גילו" את פייסבוק ועושים בו שימוש תדיר, שימו לב לתופעה הבאה: מתחזים לעורכי דין בפייסבוק! כן, הם ממש עכשיו סביב הנוכחות שלכם בפייסבוק, פעילים בקבוצות שאתם פעילים בהן, ואולי הם גם החברים שלכם בפייסבוק; אלה הם אותם פרופילים שקוראים לעצמם בשם, מאמצים תמונה אחת או שתיים של מישהו אחר, ומספרים על עצמם שהם עורכי דין. אבל למה בכלל שמישהו ירצה להתחזות לעורך דין בפייסבוק? האם זה צריך להדליק אצלנו נורה אדומה? וגם, כיצד מתמודדים עם התופעה? על אלה, בפוסט שלפניכם. 

הצטרף עכשיו ל-4500 עורכי דין, המקבלים עדכון כשמתפרסם תוכן חדש

דוגמא "טרייה" למתחזה לעורך דין

כידוע לכם, אני מפעיל במקביל לבלוג עורך דין ברשת, גם עמוד אוהדים שמקושר לבלוג. ביום ראשון השבוע, אני מגלה שעורך דין חדש, בשם Yossi Levi (יוסי לוי) מצטרף אליי לעמוד האוהדים שלי. כמה נחמד ולא מעורר חשד. התמונה שלו חביבה, והשם שלו בוודאי קיים (יחד עם עוד מי יודע כמה עורכי דין שהשם שלהם הוא יוסי לוי):

עורך דין יוסי לוי מצטרף לעמוד האוהדים שלי בפייסבוק

אז אני נכנס לבדוק מי זה יוסי לוי הזה, עורך הדין שהצטרף לעמוד האוהדים שלי?

אני מגלה עורך דין יפה תואר, שעובד ב: "Law Firm". איזו חברה בדיוק? מי יודע… מה עוד אני מגלה מעיון בדף הפרופיל של עו"ד Yossi Levi (להלן: "המתחזה"):

עמוד הפרופיל של "עורך דין יוסי לוי"

אני מגלה שהאדון הנחמד הצטרף לפייסבוק רק ביום ראשון האחרון, דבר שלא מנע ממנו לאסוף לעצמו למעלה מ-100 חברים! אבל הנתון המפתיע יותר הוא שיש לי ולו למעלה מ-40 חברים משותפים! הייתכן? אני לגמרי לא מכיר את היוסי הזה… כשבדקתי מיהם החברים המשותפים שלנו, גיליתי שכמעט כולם עורכי דין, חלק מהם עורכי דין שאני מכיר באופן אישי, חלקם ככל הנראה גם קוראים כעת את הפוסט הזה… כאן התחלתי לחשוד ברצינות בעורך דין החדש שמכיר רבים מהחברים שלי.

ואז שמתי לב לדבר נוסף חשוד: האדון נרשם לפייסבוק ביום ראשון האחרון! שאלתי את עצמי, הייתכן שפרופיל נרשם לפייסבוק ביום ראשון, וכבר באותו היום מצטרף לשלושה עמודי אוהדים, ועמוד האוהדים של עורך דין ברשת הוא אחד מהם??? פששש… תשמעו, עדיין לא ידעתי שאני כל כך מפורסם וידוע, שאנשים שנרשמים לפייסבוק מיד לוחצים "לייק" על העמוד שלי. "בריטני ספירס", קם לך מתחרה חדש בלי ששמת לב? עזבו, אני מציאותי, ועם מספר צנוע של עורכי דין שעוקבים אחריי ברור לי כשמש ש"הדג מסריח"…

"הלכתי" לבדוק את התמונה היפה של המתחזה המתנוססת בראש הפרופיל שלו:

תמונת הפרופיל של עו"ד יוסי לוי

מצאתי בקלות [על ידי הפיתוח הנפלא של גוגל שמאפשר חיפוש תמונות ברשת] שהמתחזה לעו"ד יוסי לוי משתמש בתמונות של לא אחר מאשר שחקן טלוויזיה ותיאטרון בשם בן סלע.

הנה לכם צילום מאתר האינטרנט של בן סלע, בדקו אם יש מקום לטעויות וזה לא האדון שמופיע בראש הפרופיל החשוד של המתחזה שלנו:

גלריית הסטילס באתר של בן סלע

אין מקום לטעויות. התמונה שעשה בה שימוש "עו"ד יוסי לוי" היא התמונה של בן סלע, או יותר נכון שתי תמונות מתוך הגלרייה שלו, מופיעות כתמונות הפרופיל של המתחזה. מה דעתכם? פרופיל מזויף או פרופיל אמיתי?

אין לי ספק שמדובר בפרופיל מזויף (או שיבוא המתחזה ויסביר לי מדוע הוא עושה שימוש בתמונות של בן סלע); מדובר במקרה חמור, שיש לו בוודאי היבטים אתיים ומשפטיים חמורים בכל הקשור לעורכי דין ו/או לגניבת זהויות/ זיוף/ הפרת תנאי השימוש בפייסבוק ועוד. יחד עם זאת, בבלוג הזה אנחנו לא נעסוק בניתוח ההיבטים האלה, ונשאיר לכם לחשוב על המשמעויות המשפטיות/פליליות/אתיות שיש לפעילות מסוג זה.

בבלוג הזה אנחנו לומדים על שיווק עורכי דין ברשת, וביצירת נוכחות נכונה לעורכי דין ברשת. מכאן שעלינו לנתח את המשמעות של נוכחות פרופילים משפטיים מזויפים בפייסבוק. הפרופיל של המתחזה הוא דוגמא מובהקת וכה חריפה שיכולתי להרשות לעצמי להדגים ממנה עבורכם; אך פרופיל זה אינו הדוגמא היחידה. ישנם עוד עמודים רבים ה"חשודים" להיות פרופילים מזויפים. מה דעתכם על פרופיל שהשם שלו הוא "לשכת עורכי דין" והעושה שימוש בתמונה הרשמית של לשכת עורכי הדין בישראל?

אמנם פרופיל אמיתי - לשכת עורכי דין?

עיינו בצילום הזה שלפניכם, מה דעתכם עליו? עכשיו תכירו: "לשכת עורכי דין" למדה במכללה האקדמית נתניה, הוא/היא נקבה והיא נולדה בדיוק בינואר 1948. מעניין נכון… חכו רגע, שמתם לב מי הם העמודים שהפרופיל הזה "אוהד" (מופיע בצד שמאל, מעל המלל "פריטים שאהבתי")? כמו שניתן לראות הפרופיל הזה של לשכת עורכי דין אוהב את עמוד האוהדים "טקסס הולדם פוקר"… נשמע טוב, לא? מי יודע, אולי לשכת עורכי דין מידי פעם קופצת לווגאס להתאוורר ? 🙂

הנתון "המדאיג" הוא שגם כאן, הפרופיל הזה אסף לו המון עורכי דין כחברים. מה שבטוח, פייסבוק מציג עבורי כי לי ולפרופיל הזה למעלה מ-50 חברים משותפים. כן, גם הפעם מדובר בעשרות עורכי דין שאני מכיר באופן אישי, עורכי דין אמיתיים לגמרי, שבתמימותם "התחברו" עם "לשכת עורכי דין" המזויפת הזו.

למה עלינו להיזהר מפרופילים מזויפים של עורכי דין ברשת?

אני מניח שהתופעה שהצגתי בפניכם עכשיו מטרידה אתכם. בוודאי את אלה שהזדרזו לבדוק אם גם הם חברים של "יוסי לוי" ושל גברת "לשכת עורכי דין"… השאלה שמהדהדת היא "למה? למה שמישהו ירצה להציג את עצמו כעורך דין? מה המטרה שלו?". אני יכול לחשוב על הרבה סיבות הגיוניות, משכנעות יותר או משכנעות פחות. מה שחשוב לי הוא לחלוק עמכם רק כמה מהסיבות המרכזיות בגללן חשוב שאתם, כעורכי דין, תיזהרו מפרופילים מזויפים ברשת:

1. אולי מדובר במתחרה עסקי שלך שרוצה לדעת קצת יותר עליך; על הלקוחות שלך.

2. אולי מדובר בלקוח לא מרוצה שלך, האוסף פרטים לקראת תביעת רשלנות מקצועית נגדך?

3. אולי מדובר בפרופיל שרוצה להביע עמדה חריפה נגדך או נגד מי מעמיתך, והוא עתיד להשתתף בשיח שתיצור בצורה שעשויה לפגוע בך.

4. אולי זהו עו"ד שמנהל תיק מולך, והמנסה "לדוג פרטים" מסיבות כאלה ואחרות "בדרכים מתוחכמות".

5. אולי מישהו/מישהי רוצה ליזום איתך שיח פרטי, אישי, במסלול ההודעות הפרטיות כדי לחלוק עמך באופן אישי (ולא ציבורי) עניינים שלעולם לא הייתי מעז לחשוף.

יהיו הסיבות שמניתי מוזרות ורחוקות ככל שיהיו, לא הייתי מקל ראש בכל מה שקשור עם החברים שלכם בפייסבוק. מבחינתכם, מי שמציג מצג מזויף לפיו הוא עורך דין, הוא בבחינת חשוד במשהו ואינו ראוי להיות אחד מהחברים שלכם. יש להניח שבעידן הפייסבוק והרשתות החברתיות בכלל, נעזרים ברשת גם גורמים פחות תמימים, כאלה שעלולים לטמון לכם פח.

כיצד נזהרים מפרופילים מזויפים

כלל ראשון וחשוב מאין כמוהו: לעולם אל תאשרו חברות שמוצעת לכם על ידי עורכי דין באופן אוטומאטי! כמות החברים המשותפים אינה פרמטר לפיו יש לפעול באישור חברות בפייסבוק. עיינו מעט בפרופיל של האדון שהציע לכם את חברותו, ובחנו את הנקודות הבאות:

למה עלינו להיזהר מפרופילים מזויפית של עורכי דין ברשת1. האם הפרופיל כתב על עצמו בצורה מכובדת בכרטיסיית ה"אודות"?

2. האם הפרופיל חשף את מספר הטלפון שלו, אימייל, כתובת אתר אינטרנט?

3. בדקו מתי הפרופיל נרשם לפייסבוק.

4. בדקו מה הפעילות האחרונה על ה"קיר" שלו, האם היא קיימת, והאם היא עניינית ותואמת את הסגנון שלכם?

5. בדקו כמה תמונות ואלבומים הוא פרסם; ככלל, רוב הפרופילים האמיתיים בפייסבוק מציגים מספר לא מבוטל של תמונות אישיות; תמונות המציגות באופן טבעי את הפנים של בעל הפרופיל, חברים, בני משפחה. אלבומים שמכילים תמונות מעטות מידיי, תמונות נוף בלבד, או תמונות מעוצבות מידיי – צריכים לעורר אצלכם חשד.

בדרך כלל די בעיון בסעיפים שכתבתי לעיל כדי להבין אם מדובר בפרופיל "חשוד" או בפרופיל "טבעי" ואמיתי. אם לאחר שבדקתם את הסעיפים האלה אתם עדיין מתלבטים, שלחו הודעה אישית לבעל הפרופיל ונסו לעורר איתו שיחת "מי אתה" בקלילות ובנעימות. בכל מקרה, אם אתם ממש להוטים להיות חברים של הפרופיל ה"חשוד", תמיד אפשר לבקש מספר הטלפון. יש להניח שפרופיל שפועל בצורה מזויפת לא יסכים לחלוק עמכם את מספר הטלפון שלו…

אמת מארץ תצמח

חבריי, מאוד לא נעים להרגיש שחלק מהחברים שלכם, הם לא באמת מי שהם אומרים שהם. יחד עם זאת, האנונימיות היא אחד הדברים הטובים והיפים שהרשת יצרה עבור כל אחד ואחד מאתנו. באתר הפורומים המשפטיים שאני מנהל אנחנו לא מחייבים את הגולשים להזדהות דווקא בשמם, אנחנו גם לא שומרים את כתובות הIP שלהם. זה מיותר. מכל בית קפה נחמד אפשר היום להתחבר לרשת אלחוטית ציבורית ולרשום דברי מחאה חריפים ככל שיהיו, בכל מקום ברשת שמאפשר לנו לעשות זאת; והכל, באנונימיות מוחלטת, ובלי יכולת לאתר אותנו. יש בכך גם מימד חיובי.

להבדיל מטוקבקיסטים אנונימיים או משתתפי פורומים למינהם, ברשת חברתית אנחנו לא לגמרי אנונימיים. אנחנו יוצרים זהות בפייסבוק, מעדכנים ומשתפים מתוך הסלון או מתוך המיטה שניה לפני שאנחנו נרדמים, ובעצם חושפים לאט לאט את האני האמיתי שלנו. זו מהותה של הרשת החברתית – להיות חברתית וחברותית וגם אמיתית. יחד עם זאת, אלה מכם שבחרו בפייסבוק כדי לקדם את המטרות העסקיות שלהם ולא כדי לכלות את זמנם בשעשוע שפייסבוק מאפשרת לגולשים – אלה צריכים להיות עירניים יותר לפרופילים הפועלים סביבם ובתוכם. עינינו הרואות, יש מי שיודע שעורכי דין רבים מייצרים שיח בקירות הרשת החברתית, ולכן מנסים להשתלב בה בצורה שאינה הוגנת וראויה. יהיו הסיבות לכך אשר יהיו, אתם לא תשתפו פעולה עם מי שיש לו פוטנציאל שלילי להזיק לכם או לאחרים.

*** עדכון מהשעה האחרונה 5.9.2012 18:25

השחקן בן סלע מאשר בפייסבוק שמדובר בתמונות שלו:

השחקן בן סלע מאשר כי המתחזה עשה שימוש בתמונותיו

בהתכתבות במייל שהתקיימה ביני ובין בן סלע (התכתבות שיזמנתי כדי לעדכן את מר סלע בקשר עם המתחזה ובקשר עם פרסום הפוסט), הביע מר סלע בפניי את חוסר שביעות רצונו מהתופעה. ציטוט מתוך הדברים שכתב לי במייל (ואשר מר סלע אישר את פרסומם): "אני בהחלט בהלם מ"יוסי לוי" הזה, אומר לך את האמת זאת לא פעם ראשונה שחברים מפנים אלי מתחזים שלי בפייסבוק, תמיד זה נגמר ב"תוריד בבקשה את התמונה שלי מהפרופיל שלך, אחרת אאלץ לנקוט בצעדים משפטיים", הדבר תמיד עוזר… בדרך כלל הם שמים את התמונה כדי להתחיל עם בנות, אבל למה להתחזות לעורך דין?!?".

*** עדכון מיום 6.9.2012 12:50 (יום אחרי פרסום הפוסט):

הפרופיל של המתחזה – נמחק מפייסבוק!

הפרופיל של המתחזה נמחק מפייסבוק יום אחרי פרסום הפוסט

אני שמח לגלות שהפוסט הגיע גם לעיניו של המתחזה, וזה החליט למחוק את הפרופיל שלו מפייסבוק. זו עדות לכך שההשערה לפיה מדובר במתחזה היתה נכונה, וזו גם עדות לכך שהמתחזה פעל/פועל בינינו והוא ככל הנראה ממש "מתוכנו". אפשר עוד להסיק מכך שאנחנו, קהילת עורכי הדין ברשת, יכולים להשפיע על התדמית שלנו ולשמור על כבוד המקצוע שלנו, ולא לאפשר לתופעות שליליות ושוליות לפגוע בשיח המקוון האמיתי שקורה יום יום ברשת.

………………

הנושאים עליהם אני כותב מעניינים אותך? הצטרף/י עכשיו לעורכי הדין המקבלים ממני ישירות לווטסאפ עדכונים חמים בנושאי קידום ושיווק. 

איך מצטרפים? בקלות! שלח/י לי עכשיו הודעת ווטסאפ באמצעות הקישור הזה, ואני אדאג שתקבל/י לפני כולם את העדכונים הכי חשובים שאני מפרסם.